Preview

Nauchnyi dialog

Advanced search

“Cold Resources” in Food System of Yakuts: Traditions and Present Day

https://doi.org/10.24224/2227-1295-2018-2-263-274

Abstract

The article presents a pioneer in the domestic historiography attempt of scientific understanding of the historical evolution of the practices of using the advantages that gives Yakut long period of stable low temperatures in the food system of the Yakuts during the XIX - beginning of the XXI centuries. While preparing this work, the author relied on a new direction of scientific research developed under the guidance of academician V. P. Melnikov - cryosophy, in which the cold climate is perceived as a source of additional benefits and opportunities to humanity. In this regard, the article shows the role of climatic conditions of winter time in the preparation of food and its storage. It is established that, despite the certain sequestration of practices of the use of such “cold resources” happened due to the complex of objective and subjective factors, they continue to occupy a serious place in the life of the Yakuts. In addition, the positive significance of the interethnic dialogue of the population of Yakutia was noted in terms of the exchange of experience relating to the application of the studied in the work “winter preferences” and its development.

About the Author

A. A. Suleymanov
Institute for Humanitarian Researches and Problems of Indigenous Peoples of the North, Siberian branch of Russian Academy of Sciences
Russian Federation


References

1. ПМА - Полевые материалы автора, собранные в Хангаласском улусе (районе) Республики Саха (Якутия), август 2017 г.

2. ПФА РАН - Санкт-Петербургский филиал Архива Российской академии наук (ПФА РАН). Ф. 47. Оп. 2. Д. 156; Ф. 47. Оп. 2. Д. 171.

3. Мельников В. П. Гуманитарные аспекты криософии / В. П. Мельников, В. Б. Геннадиник, Р. Ю. Федоров // Криосфера Земли. - 2016. - № 2. - С. 112-117.

4. Николаев-Сомоготто С. И. Пища якутов (в свете соседних культур) / С. И. Николаев-Сомоготто. - Якутск : Якутский край, 2009а. - 168 с.

5. Николаев-Сомоготто С. И. Народ саха / С. И. Николаев-Сомоготто. - Якутск : Якутский край, 2009б. - 300 с.

6. Николаева Т. Н. Традиционная пища якутов как источник жизненной энергии (на материале героического эпоса - Олонхо) / Т. Н. Николаева // Филологические науки. Вопросы теории и практики. - 2015. - № 8 (50). - Ч. 2. - С. 136-140.

7. Саввин А. А. Пища якутов до развития земледелия (опыт историко-этнографической монографии) / А. А. Саввин. - Якутск : ИГИ АН РС (Я), 2005. - 376 с.

8. Серошевский В. Л. Якуты. Опыт этнографического исследования. Т. 1. / В. Л. Серошевский. - Санкт-Петербург : Типография Главного Управления Уделов, 1896. - 720 c.

9. Сокольников П. Н. Жилище, одежда и пища якутов / П. Н. Сокольников, А. И. Попов, И. С. Говоров. - Якутск : Типография Якутского Областного управления, 1913. - 21 с.

10. Федорова В. Н. Блюда народов Якутии / В. Н. Федорова. - Якутск : Якутское книжное издательство, 1990. - 208 с.

11. Шиманский А. И. Пища якутов / А. И. Шиманский // Известия ВСО ИРГО. - Иркутск : Типография Н. Н. Синицина, 1885. - Т. 16. - С. 310-319.

12. Шишигина А. Н. Традиционная система питания народа саха. По материалам второй Камчатской экспедиции XVIII в. [Электронный ресурс] / А. Н. Шишигина // ИЛИН. Историко-географический, культурологический журнал. - 2005. - № 6. - Режим доступа : http://ilin-yakutsk.narod.ru/2005-6/42.htm.


Review

For citations:


Suleymanov A.A. “Cold Resources” in Food System of Yakuts: Traditions and Present Day. Nauchnyi dialog. 2018;(2):263-274. (In Russ.) https://doi.org/10.24224/2227-1295-2018-2-263-274

Views: 585


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2225-756X (Print)
ISSN 2227-1295 (Online)